Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

De grasparkiet

De grasparkieten die vandaag de dag bij ons in de huiskamer en in volières worden gehouden, stammen allemaal af van de wilde grasparkiet. Deze fraai gekleurde vogels komen oorspronkelijk uit Australië, waar ze in grote groepen rondtrekken. Het zijn echte nomaden die grote afstanden afleggen, op zoek naar voedsel. Op het menu van de grasparkiet staan de zaden van steppegrassen, die in het regenseizoen zeer snel groeien en bloeien. Wanneer de voorraad graszaden uitgeput is, trekken de vogels gezamenlijk weer verder.

Broeden doen de wilde grasparkieten alleen als er voldoende voedsel aanwezig is. Het vrouwtje broedt dan 18 dagen op 3 tot 5 eitjes en de jongen verlaten het nest wanneer ze 30 tot 35 dagen oud zijn.

De eerste wilde grasparkieten werden in het begin van de negentiende eeuw ontdekt. Rond 1840 werden de eerste vogels naar Engeland verscheept door J. Gould. De kleurige vogeltjes werden al snel razend populair bij het publiek en het duurde niet lang voordat deze kromsnaveltjes in heel Europa bekendheid verwierven. Rond 1850 zijn de eerste grasparkieten in Nederland gearriveerd, en tot op de dag van vandaag is het een bijzonder populaire vogelsoort. Deze vriendelijke vogeltjes verleiden ons niet alleen met hun fraaie uiterlijk en vrolijke gekwetter, ook hun sociale gedrag maakt hen gewaardeerde gezelschapsdieren.

De grasparkiet als huisgenoot 

Indien je besloten hebt om een grasparkiet te gaan kopen, komt meteen de vraag om de hoek kijken: neem ik één of twee vogels? Als je weinig tijd hebt om aandacht aan de vogel(s) te besteden, neem dan altijd een koppeltje. Dat mogen gerust 2 mannetjes of 2 vrouwtjes zijn. Indien je besluit om één vogel te nemen, bedenk dan dat een solitair gehouden grasparkiet veel aandacht nodig heeft. Het gebrek aan een soortgenootje zal jij (of je huisgenoten) moeten compenseren. Parkieten zijn zeer sociale dieren die absoluut gezelschap en aandacht nodig hebben. Als je voor een koppeltje kiest, genieten de parkieten volop van elkaars gezelschap, en ook daar zul je veel plezier aan beleven.

Grasparkieten zijn bij een goede verzorging en voeding over het algemeen gezonde dieren. Als huisdier is deze kleine kromsnavel gemakkelijk te houden. Ze hebben niet veel voedsel nodig en de maandelijkse kosten hiervoor zijn dan ook niet hoog.

Het handig om iemand in je omgeving te zoeken (het liefst vóór u een parkiet aanschaft!) die bereid is voor je vogel(s) te zorgen tijdens vakanties en dergelijke. Het is altijd fijn om te weten dat iemand de verzorging van je over kan nemen, indien nodig.

Kinderen en grasparkieten  

Deze kleurige, levenslustige vogeltjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Parkieten zijn echter fragiel en kwetsbaar. Een vleugeltje of pootje is immers zo gebroken. Dit inzicht moet een kind onvoorwaardelijk hebben, alvorens we het de zorgen voor de grasparkiet kunnen toevertrouwen. Vanaf een jaar of zeven zijn kinderen in staat om -onder toeziend oog van een ouder weliswaar- hun gevleugeld vriendje te verzorgen. Realiseer echter wel dat een goede verzorging essentieël is voor een gezonde parkiet en dat je als ouders of verzorgers van het kind daar altijd de eindverantwoordelijkheid in draagt!

Naar boven

Geraadpleegde literatuur:
Annette Wolter: Grasparkieten (Elsevier, 7e druk)
Henk Lommers: Parkieten, 101 vragen aan de dierenarts (ISBN 90-5266-034-4)
Dr. Thijs Vriends: Grasparkieten (Zuidgroep b.v. uitgevers, Den Haag)


Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!