Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Pellets, wat zijn dat?

Geschreven door: Renate Nijs

Pellets zijn kleine brokjes of korrels. Het is een complete voeding voor vogels waarin alle nodige voedingsstoffen zijn samengepakt. Er zijn verschillende merken pelletvoer in de handel. Nutribird® is verkrijgbaar bij de betere dierenwinkels, Harrisons® is te koop bij dierenartsen en (soms!) bij grote dierenspeciaalzaken zoals Pet's Place. Ook via internet kunnen bepaalde merken pellets besteld worden.
Pellets zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, zodat er voor elke kromsnavel een goede maat "brok" beschikbaar is. Sommige merken maken gebruik van kleurtjes of grappige vormpjes. De geur van pellets verschilt per merk. Er zijn pellets die erg zoet ruiken, weer andere pellets hebben een neutrale geur.
De hoeveelheid die een vogel per dag nodig heeft kan per merk verschillen, je moet goed de aanbevelingen op de verpakking lezen.

Waarom pellets voeren?

De meningen over het wel of niet voeren van pellets zijn verdeeld.
De één is van mening dat onze kromsnavels al eeuwen lang op zaadmengsels leven en dat dat altijd goed is geweest.
De ander vindt dat pelletvoer HET voer is van deze tijd. Of je nou pellets of een zaadmengsel voert, aanvullen met groente en fruit is altijd van belang.
Het voordeel van pelletvoeding is dat de vogel niet meer de lekkerste zaden uit het voerbakje kan pikken en de mindere zaden links laat liggen.
Op termijn kan dit tekorten aan bepaalde voedingsstoffen tot gevolg hebben. Uiteraard kan dit voorkomen worden door een goed uitgebalanceerd zaadmengsel te verstrekken.

Onderzoek naar langetermijneffecten

Er wordt tegenwoordig onderzoek gedaan naar mogelijke langetermijneffecten1 van pellets op de gezondheid van vogels.
Helaas is er op dit moment weinig informatie over deze materie beschikbaar.
Op dit moment zijn de voordelen voor de vogel zelf:

Omschakelen

Wanneer je besluit om over te stappen op pelletvoer moet je er goed bij stil staan dat sommige vogels hier heel moeilijk in zijn. De ene vogel zal makkelijker pellets gaan eten dan de andere, en een klein percentage kromsnavels zal pertinent weigeren om over te stappen.
Fabrikanten hanteren speciale "omzetschema's" om vogels stapsgewijs om te zetten van een zaadmengsel naar pelletsvoeding.
Je moet tijdens het omschakelen wel in de gaten houden dat je vogeltje niet te veel gewicht verliest.
Tijdens het omschakelen kan een kromsnavel tijdelijk wat meer agressie gaan vertonen of extra druk worden. Dit kan men zien als bedelen en aandacht trekken omdat de vogel honger heeft.
Geduld is een belangrijke factor voor de eigenaar evenals enige standvastigheid. Je moet niet te snel medelijden met je kromsnaveltje hebben.
Uiteraard geldt het bovenstaande niet voor zieke- of vermagerde vogels. Raadpleeg in dat geval eerst de dierenarts voordat je aan de omschakeling begint!

Welk merk pellets moet je kiezen?

De keuze voor een bepaald merk bepaal je zelf. Je kunt de prijzen van verschillende merken mee laten wegen in je keuze, maar ook de kromsnavel zelf is soms erg kieskeurig.
Er zijn gevallen bekend van vogels die pertinent geen Nutribird eten, maar er zijn ook vogels die de pellets van het concurrerende merk Harrisons laten staan.
Als een poging met het merk van je keuze echt spaak loopt, probeer dan eens een ander merk.
Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor alvorens je besluit over te stappen op pellets.

Er zijn relatief weinig grasparkieteneigenaren die pellets voeren. Pellets zijn namelijk niet goedkoop. Voor een aantal mensen is dat een reden om geen pellets te verstrekken.
Dit alles neemt niet weg dat een grasparkiet ondanks de lage aanschafprijs steeds meer als een volwaardige kromsnavel wordt gezien. Ook voor deze vogeltjes wordt gezocht naar de best mogelijke voeding en zorg!

Enkele tips:

De meeste vogels stappen het gemakkelijkst over door overdag alleen pellets aan te bieden. Laat ze voor het slapen gaan wat zaad te laten eten als ze de pellets hebben laten staan. Geef niet te veel zaad, maar net dat de krop wat gevuld is. Als ze teveel eten maakt het ze niet uit of ze tot de volgende avond moeten wachten of niet.

Bij hele jonge vogels kun je pellets aangemaakt met wat water in het snaveltje smeren, ze weten dan meteen dat het eetbaar is en zullen het sneller accepteren uit het bakje. Eventueel kun je het een beetje aanlengen met water.

Wanneer de vogel erg dol is op appel, kun je ook wat geraspte appel door de pellets prakken, Niet te lang laten staan in verband met bederf!

Zien eten doet eten. Wanneer je andere vogels al pellets eten, zal een nieuweling het ook vrij snel overnemen.

Eet naast je tamme parkietje zelf wat pellets mee, nieuwsgierigheid troef!

Leg een laagje pellets bovenop een klein beetje zaad, of meng het met elkaar en maak de mengverhouding steeds kleiner, dus steeds meer pellets en minder zaad. Ook kan men er voor kiezen indien de vogel de pellets ondertussen wel eet, om altijd een mengsel van pellets en zaad aan te bieden. Bijvoorbeeld 50% zaden en 50% pellets. Dit kan je doen wanneer je pellets te duur vindt, of twijfelt aan de noodzaak van zaden voor de vogel.

Lukt het je echt niet om je vogels aan de pellets van een bepaald merk te krijgen, probeer dan gerust een ander merk.

Geduld is een schone zaak en je moet ook wel een beetje hard zijn voor de vogel. Ze zijn erg eigenwijs en grasparkieten kunnen erg goed manipuleren. Houdt tijdens het overstappen het gewicht en de ontlasting van de vogel in de gaten. Hij mag niet te veel gewicht verliezen en de ontlasting mag niet zwart worden.

Zeg in ieder geval nooit na 1 dag proberen al dat het niet lukt. Het is iets dat hij niet kent en moet leren eten, net als fruit trosgierst en andere lekkernijen.

Tenslotte:
Breng eens een bezoekje aan de volgende websites van pelletsfabrikanten:
» Ecobird
» Harissons
» Nutribird
» Kaytee


1 Noot van de webmaster:
Het is onduidelijk of er wetenschappelijk onderzoek is verricht naar de langetermijneffecten van pellets op de gezondheid van grasparkieten.
Tot op heden is het mij niet gelukt om wetenschappelijk bewijs te vinden voor de genoemde voordelen.
De genoemde voordelen voor de vogel zelf zijn eigen ervaringen van vogelhouders. Een aantal dierenartsen onderschrijft de genoemde voordelen.


Naar boven

Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!