Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Spreidpoten (deel 2)

Dit artikel over spreidpoten bij grasparkieten is tot stand gekomen dankzij de kennis en medewerking van:

Karin van Helden.

Voorwoord:
Grasparkiet Jippie is geboren op 12 juli. Hij is het kuikentje van "bommoeder" Meisie. Vader Poekie heeft eerst grasparkiet Sara 8 eieren laten leggen en tegelijkertijd grasparkiet Meisie 5 stuks.
Beide vrouwtjes hebben 1 kuikentje gekregen: Sara heeft Sammy en Meisie heeft Jippie.
Jippie is alleen door zijn moeder opgevoed. Ze kwam alleen uit het broedblok om eten, drinken en geweekt zaad/ei-kracht voer te halen, verder lag ze alleen maar op het kuiken.
Poekie is het enige mannetje van "de club". Hij heeft in het begin het eerste ei van Meisie uit de kooi gegooid en met de andere eieren speelde hij voetbal......

In het begin besefte ik niet dat Jippie spreidpoten had.
Hij is geboren toen het zeer heet was, in huis was het 32 graden met een vochtigheidsgraad van 40%. Dit is natuurlijk niet goed voor alles. Ik heb trouw een natte spons op het broedblok gelegd en een bevochtigingsapparaat stond dag en nacht aan.
Sammy was twee weken eerder geboren en was een goed voorbeeld voor mij. Hij stond toen hij anderhalve week oud was in een hoekje van het broedblok "rechtop". Toen Jippie anderhalve week oud was, kon hij niet op zijn pootjes staan, hij lag nog in het broedblok. Zo nu en dan pakte ik hem op en zette hem rechtop maar na korte tijd lag hij weer languit in het broedblok.

Eerst denk je dat het door de warmte komt maar toen ben ik mij gaan verdiepen in spreidpootjes. Het artikel over spreidpoten (deel 1) op deze website heeft mij geholpen. Ik heb advies gevraagd in de dierenwinkel en men vertelde mij dat niets uithaalde om spreidpoten te behandelen omdat het een aangeboren afwijking is. Toch vroeg ik of hij knijpringetjes had en die gaf hij mij. Ik heb toen één knijpringetje om het ene pootje gedaan met het elastiekje ertussen (hoedenelastiek) en het ringetje dicht geknepen. Daarna ringetje 2 om het tweede pootje. Na veel gepruts zat er alles op zijn plaats. Na 10 minuten keek ik in het broedblok en jawel….. het elastiekje was losgelaten! Ik heb Jippie er opnieuw eruit gehaald en alles opnieuw vastgemaakt.
Ik had tranen in mijn ogen. Dit is zo zielig zo'n klein hoopje met een stuk elastiek om zijn pootjes.

Ik had Jippie opnieuw terug gezet in het broedblok en ja hoor, daar lag hij met de pootjes naar achteren. Iedere keer als ik keek lag hij languit, iedere keer heb ik hem opgepakt en rechtop in het hoekje gezet. Het is echt heel zielig en je weet niet of het helpt, de een zegt het doet niets het is aangeboren, boeken twijfelen ook maar op het forum was men heel positief.
Na 1 week heb ik het elastiekje voorzichtig doorgeknipt. En ja hoor, hij lag weer languit met zijn pootjes opzij. Ik heb hem weer voorzichtig rechtop gezet en hij stond inderdaad op zijn pootjes. Hij miste natuurlijk zijn elastiekje en moest het nu ineens zelf doen.
Hij ging zich goed ontwikkelen maar toch twijfel je omdat zijn pootjes iedere keer opzij stonden. Daarna ben ik met Jippie gaan oefenen op een dubbel geslagen laken op de grond. Hij rende als een gek over het laken, met het gevolg dat hij na 5 minuten languit in het broedhok lag.
Jippie is met alles wat later dan Sammy. Jippie twijfelt aan zijn eigen pootjes en zet ze niet automatisch ergens neer zoals Sammy. Als Jippie zich moet omdraaien weet hij niet hoe hij het zal gaan doen maar oefening baart kunst! Vandaag kwam hij spontaan uit het broedblok. Hij ontwikkelt zich nu goed.
Als verzorger merk je toch dat je een heel andere band krijgt met zo'n parkietje: dit grasparkietje wil graag geaaid en gevoerd worden en is erg aanhankelijk.
Op de onderste foto zit Jippie lekker in zijn schommeltje! Het parkietje is hier precies 1 maand oud.


Ga naar spreidpoten deel 1

Naar boven

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: