Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Ziekten N t/m P

De onderstaande aandoeningen geven slechts een indicatie voor wat er mogelijk met uw grasparkiet aan de hand kan zijn. Het stellen van een diagnose is echter voorbehouden aan een dierenarts nadat deze uw vogel grondig onderzocht heeft!


Nagel, bloedende

Een grasparkiet heeft relatief weinig bloed, ongeveer 3 milliliter. Vogels hebben een goed stollingsmechanisme van het bloed, en dat moet ook wel, gezien de geringe hoeveelheid die ze hebben. Beweging verergert het bloeden, houdt de vogel daarom stil.

Behandeling:

Indien de vogel een bloedende nagel heeft, druk dan met een wattenstaafje ongeveer 1 minuut op de bloedende plek. In plaats van een wattenstaafje, kunt u ook gewoon uw vinger gebruiken, maar wikkel daar even een steriel gaasje omheen.


Nagels knippen

Nagels knippen kun je zelf. Toch is het is best lastig als je dat in je eentje moet doen. Forumbezoeker Marc heeft daar een goede methode voor gevonden!


Neus, afscheiding

Afscheiding uit de neus wijst mogelijk op een luchtweginfectie.


Neusdop, kleur

Vanaf de leeftijd van 4 maanden (als parkieten volwassen beginnen te worden) verkleuren de neusdoppen. Bij mannetjes worden ze blauw, bij vrouwtjes bruin-geel. Er kan wat verwarring ontstaan bij parkieten met een wit of een geel verenkleed. Bij deze vogels hebben de vrouwtjes wel bruin-gele neusdoppen, maar is de neusdop van de mannetjes rose gekleurd.
Bij oudere parkieten kan het voorkomen dat de washuid van de neusdoppen gaat woekeren. De oorzaak van deze aandoening is niet precies bekend.

Behandeling:

Om te zorgen dat de neusgaten niet verstopt raken, is het mogelijk om de korsten van de washuid af te krabben. Doe dat heel voorzichtig, of ga naar de dierenarts.


Pootje, gebroken

Een pootje kan op diverse manieren gebroken zijn. We onderscheiden daarin:


Laat de behandeling aan de dierenarts over. Indien nodig kan een röntgen foto gemaakt worden. Het pootje kan gezet en gespalkt worden. In geval van een open breuk moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts! Naast de breuk die behandeld moet worden, is er ook nog eens sprake van infectiegevaar.


Psittacose (=papegaaienziekte)

Psittacose wordt veroorzaakt door een bacterie. (Chlamydia psittaci, een kleine, obligaat intracellulair levende bacterie). De ziekte kan ook door andere vogels dan papegaaien en parkieten worden overgebracht, en men spreekt dan echter van ornithose. Deze ziekte kan ook op de mens worden overgebracht en lijkt op longontsteking.
De symptomen van psittacose bij kromsnavels zijn:

Behandeling:

Direct de dierenarts waarschuwen!

Naar boven

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: