Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Update februari 2005: Jonge grasparkieten!

Van Marga Hoogendoorn en Tineke Fey ontving ik recentelijk het bericht dat de kuikentjes inmiddels geboren en al uitgevlogen zijn!
Tineke is op bezoek geweest bij Marga en heeft de kleintjes van Alexander en Maxima al bewonderd!

Van Marga ontving ik hetvolgende verslagje:

Inmiddels zijn de kuikentjes uitgevlogen! Gisteren heb ik het laatste vogeltje van de vijf uit het blok zien komen. Ik heb ze nog niet bij de volwassen vogels gezet in de grote volière omdat ze nu nog heel kwetsbaar zijn. Ze zijn echt heel lief en doen nog bijna alles samen. Met zijn allen tegelijk de strengen trosgierst ontdekken of uit het bakje parkietenvoer leren eten. Ze voelen zich veiliger als ze af en toe nog in een broedblok kunnen kruipen, omdat hun wereldje nu ineens veel groter is. Hun eigen blok staat nu te drogen nadat het is schoongemaakt.
Alexander en Maxima heb ik tussen de andere vriendjes gezet omdat ze anders weer aan de slag gaan. Maxima is echt dolblij in de grote volière. Als een parkiet echt enorm happy houd hij/zij de vleugels wat gespreid, maakt met het hele lijf in één lijn gestrekt kleine vliegbewegingen op de plaats terwijl hij/zij ondertussen wat naar voren/beneden hangt. Dit doen ze terwijl ze wat heen en weer huppelen over de takken en de omgeving verkennen. Dit dansje duurt zeker 10 tot 15 minuten. Je hoort ze hierbij bijna géén geluid maken. Het is iets wat je maar héél af en toe kunt waarnemen. Een soort vreugdedans die ik ooit nog eens hoop te kunnen filmen.
Ze zijn allemaal groen, maar één heeft meer geel in zijn verenpakje.
Hun kleurtjes zijn nog intensiever dan bij Alexander en Maxima. Ik weet nog niet precies hoe dat komt. Meestal is dat juist niet zo bij jonge parkieten. Pas na de eerste rui krijgen ze hun definitieve kleur. Eerst zijn ze wat bleker of valer dan in hun volwassen kleed. Ik heb wel het vermoeden dat het iets met de constante temperatuur te maken heeft als ze aan het broeden zijn, maar dat zoek ik nog wel eens verder uit. Het staat nu al vast dat ze een heel mooi verenpakje krijgen!

Bedankt Marga en Tineke, dat jullie de lezers zo goed op de hoogte houden van Alexander en Maxima! Net als ik, zullen de lezers ontzettend blij zijn om te lezen dat alles zo goed gaat met beide vogels en hun nakomelingen. En mooi zijn ze, maar dat kan ook haast niet anders met zulke prachtige ouders!

Update december 2004: Goed nieuws!

Van Tineke Fey ontving ik recentelijk een e-mailtje met goed nieuws! Allereerst gaat het met Tineke zelf heel erg goed (ze is weer helemaal beter inmiddels) en de 2 parkieten Alexander en Maxima maken het uitstekend bij Marga Hoogendoorn in de volière!
Maar.....er is nog meer goed nieuws:...........Maxima wordt moeder en de vader is Alexander! Deze twee parkieten (die Tineke bij haar buurman weghaalde omdat ze verwaarloosd werden) zijn elkaar dus trouw gebleven. Dit heugelijke nieuws kreeg Tineke deze week van Marga en Wim Hoogendoorn toegestuurd. Maxima heeft als enige eitjes, en de andere wijfjes krijgen op hun beurt ook weer de "lentekriebels". Alexander schijnt zich als een "macho" te gedragen, en voelt zich echt een aanstaande parkietenvader!
Tineke is uitgenodigd om bij het uitkomen van de eitjes te zijn. Het eerste vrouwelijke parkieten-kuiken noemt ze Amalia. Dit mooie bericht wilde Tineke even met de lezers van deze website delen.
Tineke, we hopen dat je ons op de hoogte houdt, en we zijn uiteraard allemaal vreselijk benieuwd naar foto's van Alexander, Maxima en hun kleine kuikentjes!

Foto's van Alexander en Maxima!

De parkieten van Tineke zijn goed aangekomen bij Marga. Ze zitten inmiddels prinsheerlijk in haar volière! Het is natuurlijk nog eventjes wennen voor die twee, maar het gaat goed. Wel heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat één van de parkietenheren een oogje heeft op Maxima! Alexander mag wel opassen! Hieronder volgen de foto's die ik van Tineke en Marga ontving:

Alexander

Wat een prachtige grasparkiet......

Nogmaals Alexander

Maxima

Ziet ze er niet prachtig uit?

Alexander en Maxima

In het midden zit dit koningskoppeltje!

Er valt vanalles te zien!

Het koningstel heeft het helemaal naar hun zin te midden van hun onderdanen. De lutino parkiet aan de rechterkant dingt overigens naar de gunst van Maxima......

In het midden: Alexander en Maxima.

........samen even alles rustig bekijken

.....en lekker naast elkaar zitten

De parkieten-familie van Alexander en Maxima!


Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!