Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Eet- en drinketiquette voor grasparkieten

Vogels houden van lekker eten. Parkietenzaad en fruit behoren tot hun vaste kostje. Soms echter krabben de verzorgers zich achter de oren, om wat Coco of Tweety nu weer met het dagelijkse menu uitgespookt heeft. Sommige vogels maken er echt een rommeltje van. Herkent u dit? Het zit zo: uw parkiet probeert op deze wijze met u te communiceren, het zijn immers zeer sociale wezentjes. Evenals wij mensen hebben ook onze kromsnaveltjes hun eigen karakteristieke eetgewoontes en tafelmanieren.

Hieronder volgen enkele gouden regels alsmede wat tips, waaraan elke tamme kromsnavel zich min of meer dient te houden.
Vanuit het oogpunt van de vogel gezien dan……

Eten in de kooi:

De poot-schepmethode:

Ga op de rand van de zaadbak zitten of beter nog: ga er middenin staan. Klem je snavel om de rand van de bak heen, en ga flink spartelen met je poten. Het is heel leuk om 1 of 2 zaadjes die toevallig op je poot zijn blijven liggen, op te eten. Herhalen tot de bak helemaal leeg is.

De bek-schep methode:

Stop je snavel diep in je met zaad gevulde voerbak. Met een krachtige beweging (vanuit de nek ingezet) gooi je met een zijwaartse slingerbeweging het voedsel uit de voerbak. Gebruik korte halen om de bodem van je kooi met het zaad te bedekken. Als je nog genoeg energie over hebt, kun je met lange halen het zaad tegen de muren of door de kamer heen gooien. Dit laatste geeft overigens ook een leuk geluid, vooral op een houten vloer. Een perfecte methode om je verzorger te laten weten, dat je ander voer wilt!

De dieet methode:

Bijt van het zojuist ontvangen stukje appel of blaadje sla een hapje af. Gooi de rest op de grond, dan ben je er van verzekerd dat je nog ruimte hebt voor een eventuele snack later op de dag.

De schraap methode

Als je verzorger boter of saus op een stukje minder interessant voedsel bijvoorbeeld brood smeert, ga je er gewoon bovenop zitten, en schraapt het gewenste lekkers eraf met je snavel. De rest laat je liggen. Grotere parkieten of papegaaien kunnen desgewenst ook een stuk gesmeerd brood in de poot houden en vervolgens het lekkers eraf schrapen. De rest gewoon laten vallen.

Drinken:

De creatieve parkiet:

Speciaal aanbevolen voor vogels die artistiek zijn aangelegd en een goed gevoel voor kleur hebben. Breek een stukje van je favoriete gekleurde houten speeltje af en gooi het in je waterbak. Ga af en toe kijken, en roer er een beetje in met je snavel. Als het water voldoende gekleurd is naar je zin, trek je de aandacht van je verzorger. Deze gaat dan vers water halen en dat is het startsein om een nieuwe creatie te maken!

De sopmethode:

Neem een stukje beschuit, wat pellets of desnoods ordinair parkietenzaad en stop dat zorgvuldig in je waterbak. Even goed laten weken. Haal dan het lekkerste item eruit, en kom vervolgens tot de conclusie dat het helemaal niet zo lekker is als gedacht. Ga dan luidruchtig klagen bij je verzorger over het vervuilde water.

Eten aan tafel:

De analytische parkiet:

Zoek een strategische zitplaats uit vanwaar je een goed overzicht hebt op de gedekte tafel. Analyseer alle gerechten nauwkeurig. Vervolgens ga je explorerend te werk, door op elk gerecht te gaan staan. Loop er rustig doorheen. Vooral gerechten met saus of dressings zijn aan te bevelen. Ze blijven lekker aan je poten plakken, zodat je later van allerlei verschillende smaken en voedselresten kunt genieten. Bovendien weerhouden plakkerige poten de verzorgers ervan om je van tafel te halen. Een echte aanrader!

De schouder methode:

Zoek een lekker stukje voedsel uit waar saus op zit, of neem een stukje sappig fruit. Tomaat of zo. Houdt het stukje in je snavel, en klim als een speer via de arm naar de schouder van je verzorger. Begin met eten, en knoei gerust op de kleding. Als je genoeg hebt, laat je de rest gewoon vallen en veegt je snavel af aan een schoon stukje kleding. Daarna loop je via de arm weer naar beneden om een nieuw stuk te halen.

De "snack and fly" methode:

Ideaal voor parkieten die over een brildragende verzorger beschikken! Zeer geschikt om te doen als er frites met mayonaise op het menu staat. Ook hier geldt, dat je enig analytisch inzicht moet hebben. Ga er goed voor zitten en wacht rustig tot je verzorger wat steeltjes frites in de mayonaise doopt. Een goede timing is belangrijk! Begin met vliegen als de lekkernij naar de mond gebracht wordt richting bril. Ga aan 1 glas hangen. Als je goed getimed hebt, zitten de frites half in de mond en kun je nu met je staart door de mayonaise roeren. Je hebt slechts heel even tijd, want je verzorger probeert je van het brillenglas af te halen. Draai je dus razendsnel om en bijt in een van de uit de mond stekende fritesstengels. Let op: nog niet doorslikken! Vervolgens vlieg je weg, zoekt een goed heenkomen en gaat lekker de mayonaise van je staart schrapen met je snavel en genieten van je snack!

Naar boven

Fun stuff:

Croky's Column deel 1|2|3|4|5|

Dagboek van een jonge grasparkiet

Quiz:
Grasparkieten en spelletjes


Quiz:
Bent u ook een parkietenfreak?


Quiz:
Test uw kennis over grasparkieten!


Eet- en drink etiquette voor grasparkieten

Grappige namen voor uw kromsnaveltje

Maak een parkietenboom!