Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")



Parkieten-Freak! website
Op het web

Ziekten A t/m F

De onderstaande aandoeningen geven slechts een indicatie voor wat er mogelijk met uw grasparkiet aan de hand kan zijn. Het stellen van een diagnose is echter voorbehouden aan een dierenarts nadat deze uw vogel grondig onderzocht heeft!


Ademhaling

Vogels hebben in hun borst en buik een systeem van luchtzakken die met de longen en het skelet in verbinding staan.
Luchtweginfecties bij vogels zijn zeer ernstig, omdat de infectie zich via de luchtzakjes door het hele lichaam kan verspreiden.
Moeizame ademhaling kan veroorzaakt worden door:

De symptomen zijn:

Behandeling:

Zet de vogel op een rustige en warme plaats, 30 - 32°C bij voorkeur in een donkere omgeving. Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts; moeizame ademhalig kan wijzen op een levensbedreigende aandoening!


Bloedingen

Een klein wondje aan een pootje, kunt u zelf behandelen en ontsmetten met wat Betadine jodium. Vaak zullen kleine wondjes binnen enkele dagen vanzelf genezen. Houdt de vogel goed in de gaten, en kijk of zijn toestand niet achteruit gaat, of dat er sprake is van ontstekingsverschijnselen. Een ontstoken pootje is rood, dik en voelt warm aan.
Indien dit het geval is, ga dan naar de dierenarts.
Indien de parkiet een grote wond heeft, oefen dan met een steriel gaasje of een schone zakdoek druk uit op de wond om het bloeden te stelpen.

Behandeling:

Zo snel mogelijk naar de dierenarts! Grote wonden zijn levensbedreigend!


Braken

Parkieten kunnen door allerlei aandoeningen gaan braken. Voedsel opgeven is van een onschuldige aard, immers in de natuur doen parkieten dit in het kader van de "hofmakerij". Vaak wordt hiervoor voor een geliefd voorwerp uitgekozen (spiegeltje, belletje e.d.) Ook kan het zijn dat de parkiet voedsel opgeeft voor zijn verzorger, met name als er een sterke band tussen hen aanwezig is. U kunt proberen de vogel dit af te leren, door uw stem een beetje te verheffen op het moment dat hij voer opgeeft. Meestal (maar niet altijd!) wordt het dan in de loop van een paar weken minder.
Een heel wat minder onschuldige vorm van braken komt voor bij kropontsteking.
Deze ziekte vereist medische behandeling, neem daarom altijd contact op met uw dierenarts!


Brandwonden

Brandwonden worden meestal veroorzaakt door chemicaliën, open vuur, elektriciteit e.d.
Landen op hete voorwerpen, zoals een hete kookplaat, heeft verbrande pootjes tot gevolg.

Eerste hulp:

Het beste is om de pootjes minimaal 10 minuten in een kopje koud water met daarin enkele ijsklontjes te dompelen, zodat de brandwond gekoeld kan worden. Houdt de vogel verder warm in een doekje, om eventuele shock tegen te gaan. Bij het terugplaatsen in de kooi, moeten de zitstokken verwijderd worden, en leg zolang enkele schone theedoeken op de bodem van de kooi.

Behandeling:

Raadpleeg een dierenarts!


Diarree

Diarree kan meerdere oorzaken hebben, maar in veel gevallen wordt het veroorzaakt door bacteriën.
Andere oorzaken kunnen zijn:

Behandeling:

Als eerste worden de veren die besmeurd zijn met ontlasting voorzichtig gewassen met een spons en lauw water.
Vervolgens plaatsen we de zieke vogel in een ziekenkooitje, waarin de temperatuur ongeveer 35°C moet zijn. Verstrek druivensuiker (Dextropur) zodat de parkiet snel over energie kan beschikken. Op deze manier wordt de vogel weer snel in staat gesteld zijn normale voedsel op te nemen. Dextropur kunt u in water oplossen, en vervolgens deze oplossing in het drinkensbakje van de parkiet doen. Indien de vogel te zwak is om te drinken, houden we de parkiet een theelepeltje met deze oplossing voor.
Als voeding verstrekken we blauwmaanzaad en andere stoppende zaden. Daarnaast kunnen beschuitkruimels worden gegeven, eventueel vermengt met wat Norit poeder. Zo gauw verbetering optreedt kan gestopt worden met het verstrekken van de druivensuikeroplossing. De temperatuur in de ziekenkooi dient zeer geleidelijk teruggebracht te worden. Het is altijd verstandig een dierenarts te raadplegen, daar hij of zij de ontlasting van de vogel kan onderzoeken op mogelijke ziekteverwekkers. Zo nodig kan een antibioticum voorgeschreven worden.
Meer informatie over diarree vindt u in het arikel uitwerpselen


Epilepsie

Sommige parkieten kunnen een eleptiforme aanval krijgen. De epilepsie wordt veroorzaakt doordat zich in de hersenen van de vogel een "prikkelcentrum" vormt. De aanval begint meestal met een luide schreeuw, waarbij de parkiet letterlijk van zijn stokje valt. Krampen trekken door het vogellichaam en dat veroorzaakt ongecontroleerde bewegingen: de vogel spartelt hevig. Voor de verzorgers van de parkiet is dit een zeer onaangenaam gezicht. De vogel zelf merkt niets van de aanval, pijnregistratie en geheugen worden tijdens deze aanval uitgeschakeld. Uw parkiet heeft dus geen pijn, en zal zich ook niets van deze aanval herinneren.
Na enige minuten komt de vogel weer bij, maar zal de eerste tijd nog wat versuft zijn. Geef hem daarom rustig de tijd om "bij te komen".

Behandeling:

Het is belangrijk, dat u een dierenarts raadpleegt, daar deze aanvallen opnieuw voor kunnen komen. Eventueel kan de dierenarts medicijnen voorschrijven, om zo een volgende aanval te voorkomen.

Naar boven

Menu

Overzicht ziekten

In vogelvlucht:

Artikelen: