Menu

Artikelen:

Dierenartsen:

Lezers vertellen:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Parkieten-Freak! website
Op het web

Dagboek van een jonge grasparkiet:


Aflevering 7: Croky's hobby's

Tegenwoordig houd ik me bezig met papier. Boeken, papiertjes.....alles wat maar een enigszins papieren structuur heeft, is niet veilig voor mijn scherpe snavel. Ik knabbel overal stukjes af, en mijn bescheiden voorkeur gaat uit naar rondslingerende acceptgiro's. Die krijgen dan zo'n grappig gekarteld randje. Enig toch? Hier thuis vinden ze dat totaal geen probleem, en hopen heimelijk dat ik ze allemaal onklaar maak. Soms krijg ik ook wel eens wat reepjes blanco papier toegestopt waar ik mezelf op mag uitleven. Maar er is nog iets veel leukers wat ik jullie dringend moet vertellen.......

Ik heb gesproken! Jawel! Een week geleden viel het mijn huisgenoten op, dat ik de menselijke stem na begon te doen. Mijn verzorgster heeft me toen een aantal woordjes voorgezegd terwijl ik op haar schouder zat. Vrij snel begon ik die vreemde klanken te imiteren. Bij voorkeur deed ik dat in mijn (nog immer gestoffeerde) badhuisje want dat galmt zo lekker. Soms vergis ik me nog wel eens hoor, dan zeg ik bijvoorbeeld parkies in plaats van parkiet. Tja, het is weer eens wat anders dan tsjilpen en fluiten. Sinds 2 dagen kan ik trouwens ook mijn naam zeggen! Crrrroky!

Jullie vragen je vast af, waarom er in hemelsnaam een zakdoek onder de computermuis ligt. Dat zit zo. De muismat begint sinds enige tijd een beetje sleets te worden. De randen zijn lichtelijk aangevreten. Nu zou het in principe kunnen zijn dat ik dat gedaan heb, want ik kan er gewoon niet vanaf blijven. Lekker trekken aan dat rode matje, en met mijn snavel scheur ik er kleine stukjes stof en rubber af. Nu wordt er dus een zakdoek overheen gelegd, zodra ik mijn kooi verlaat. Helaas!

Hier sta ik lichtelijk hoog en wat schuchter op mijn pootjes. Dat komt omdat ik sinds kort een nieuw speeltje heb, en daar ga ik zo dadelijk eens lekker mee aan de gang. Het is een sleutelhanger, met daaraan een winkelwagen muntje van dubieuze kwaliteit. De verf heeft mijn huisgenote met een mesje van het muntje afgekrabd omdat deze afbladderde. Na mijn eerste kennismaking met dit speeltje had ik namelijk een rood-met-geel gekleurde snavel, en dat is natuurlijk niet goed voor mijn gezondheid. Het maakt mij niet uit hoor....nu blinkt het mooi! Niet alleen kraaien, maar ook parkieten houden immers van glimmende voorwerpen.

Mja...eens even vastpakken die munt....dat ziet er goed uit. Spelen doe ik trouwens steeds meer en slapen wat minder dan enkele weken geleden. Ik ben nu bijna 8 weken bij mijn huisgenoten en voel me hier heel goed thuis. Ook weet ik precies wanneer het tijd is voor mijn Brinta-hapje. Als mijn diner niet snel genoeg naar mijn zin opgediend wordt, ga ik met knorrende maag heel demonstratief op het lege hamsterbakje zitten kijken. Om extra aandacht te trekken maak ik geen geluid, want juist DAN komen ze kijken!

Een stille parkiet is een parkiet die kattenkwaad uithaalt, denken mijn huisgenoten. Dat klopt ook wel, met name mijn voorgangster had er een handje van om in stilte dingen te doen die het daglicht niet helemaal konden verdragen. Stiekem in het groenteafval mandje duiken en van de spruitenschillen snoepen. Ze kroop ook wel eens in een openstaand zakje met gemengde nootjes. Ik doe zoiets niet hoor! Oh nee, ik pik hooguit een stuk Goudse kaas weg en ga daarna triomfantelijk boven op een goed gevuld wijnglas zitten genieten van de voortreffelijke nasmaak van deze Hollandse delicatesse. Overigens, jong belegen Goudse heb ik het liefst!

Ja! Dit zat er aan te komen. Hier sta ik vermomd als kerstparkiet mezelf voor te bereiden op het fenomeen kerstboom. Goddank hebben ze mij geen baard gegeven, dat ontbreekt er nog net aan. Een kerstboom lijkt me overigens geweldig met al die zilverkleurige blinkende ballen en slingers erin! Helaas staat er binnen nog geen boom, maar bij mijn zusje Twiggy staat er al wel een. Ze vindt het prachtig om helemaal bovenin op een dennentak te gaan zitten. Zelf ga ik me nu min of meer voorbereiden op het nieuwe jaar: tot de volgende keer maar weer!

Naar boven

Dagboek van een
jonge grasparkiet

Deel 1: Even voorstellen
Deel 2: Nieuwe dingen
Deel 3: Het dagelijkse leven
Deel 4: Twiggy komt logeren!
Deel 5: Croky en Twiggy
Deel 6: Tegenslag
Deel 7: Croky's hobby's
Deel 8: Kerels onder elkaar
Deel 9: Vakantie
Deel 10: Croky de pechvogel
Deel 11: Croky als tafelgenoot
Deel 12: Let's Rock, Croky!
Deel 13: Het feest

Home